Kiwing

Mang en fattig student, skoleelev og annen person har vel gledet seg over Kiwi sine mange garantier som skal garantere tilsynelatende »perfekt» mat. De fleste har fått med seg at du får varen gratis om den går ut på dato i går eller i dag. Mens hvis den gikk ut i går eller før, da kan de ikke garantere for dens kvalitet lenger, og du får ikke lov til å spise den en gang på egen risk. (Kjøpefrihet, sa du?)
Jaja. Du får da uansett erstatning for denne varen, og om du ikke ønsker det eller det er siste parti på hylla får du penger som erstatning. Så mange penger som varene er verdt. Hm.

Vi tok oss en tur innom en Kiwi-butikk i går kveld, da mannen ville kjøpe dårlig frukt og grønt og få dobbel pris tilbake, som er en annen fin garanti de har som også er med på å sørge for at mer mat blir kastet med mindre slingringsmonn. Kiwi er ikke butikken du finner handlevogner med varer merket »Nedsatt pris pga dato», det er butikken hvor du finner indrefilet til flere hundre kroner som går ut på dato i morgen i søpla. Dessverre har mange Kiwi-butikker containerene sine innelåst, så da benyttet jeg meg heller for første gang seriøst av denne garantiordningen, og tjente i løpet av ca 20 minutter over 2000NOK på å finne godteri som var gått ut på dato.

Mot-her-fuck!

Oppfordrer ALLE til å gjøre det samme, dette er en DUM garantiordning som sørger for at kjempemasse spiselig mat blir kastet og mange mennesker får illusjonen om at Kiwi-kjeden bryr seg om ditt velbehag (som du får ved å handle i en butikk hvor alt er tilsynelatende perfekt), mens de med disse garantiene muligens er en av de mest kyniske og arrogante av dem alle.
La oss få lov til spise vellagret biff, hvis vi vil. Vær så snill.

TIPS FOR KIWING

 • Skal du finne datomat gå etter upopulære varer, de varene som har dårlig plassering i hyllene og gjerne de det blir reklamert mindre for. Det er en grei sjanse for at de har blitt oversett da ingen kjøper dem og de får lov til å rusle ut på dato i fred.
  Min personlige favoritt er godteri da dette er dyrt og ikke blir skiftet ut like hyppig som f.eks meieriprodukter.
 • Frukt i pakninger har gjerne noen dårlige på bunnen eller siden. Kjøp de dyrene varene og krev dobbel pris tilbake. Druer og plommer er en klassiker, men sjekk også ting som selges i nett, f.eks avocado.(Idiotisk konsept uansett, disse nettene og pakningene. Mange gode ting blir kastet fordi nettet eller pakken har en eller to dårlige, og så får de ikke lov til å ta ta varene ut av emballasjen og selge dem for stk pris eller i løsvekt. )
 • Sjekk på forhånd om du har tilgang på containerene til butikken.
  Da kan du gå tilbake etter stengetid og hente opp varene du fikk penger for tidligere.
 • Om du vil i containeren til Kiwi og den er innelåst sjekk på dagtid. Det kan godt hende døren inn til søppelrommet står åpen under åpningstid. Det er da mye mer risikabelt å dumpsterdive, men er du superrask og har ninjakrefter kan du rekke å snike deg inn og fiske opp noen fantastiske skatter. Husk bare å være stille og effektiv, og ikke ta mer enn du lett kan bære.
  Det kan defineres som å bryte seg inn på privat eiendom i større grad enn når du fisker opp ting fra containere som står bak butikken og er dermed en større risiko, men tør du kan det virkelig være verdt det.
 • Butikker som ligger utenfor byer og fattige studenters rekkevidde har ofte slappere rutinesjekk på datovarer. Samme gjelder for dumpsterdiving, færre låste containere litt utenfor sentrum.
 • Og sist men ikke minst, når du finner datovarer som gikk ut i går eller tidligere i butikken;Spør om du kan få varen istedenfor pengene.

  Vis dem det du vet; at maten kan og bør spises. Snakk med dem om hvor dumt det er at denne maten blir definert som uspiselig og farlig og blir kastet fordi datostemplingen sier den var best før i går eller dagen før. Det er blitt brukt ressurser på å produsere, pakke og frakte denne maten. Å kaste den er ett hån mot energien nedlagt i prosessen og en stor miljøbelastning.
  Dessuten er det mat-produsenten (som tjener  på høy produksjon om hyppig utskiftning) som setter datostemplingen.
  Mattilsynet setter ikke noen krav til datostempling, og det er uvisst om det er noen som helst legitim forskning eller utprøving som står bak påstanden  om hvor lenge varen holder.
  Den eneste datoen mattilsynet har satt er den at egg holder 28 dager etter det har blitt lagt, og dermed er salgsvare i 21 dager.
  I realiteten kan ett egg holde i opp til 6 måneder.

Rich bitch.

Advertisements

4 responses to this post.

 1. Posted by Emma on februar 10, 2012 at 4:27 pm

  Hvor finner jeg en oversikt over reglene for «gammel» mat på Kiwi? Vil lese meg litt opp på reglene før jeg drar et slikt stunt på den lokale Kiwien!

  Kjøpte dere haugevis med dårlig frukt for å gå inn igjen og klage fem minutter senere, eller hadde dere en taktikk?

  Litt tips og triks for nybegynnere i dumpster diving hadde vært morsomt!

  Svar

  • Det står jo her. Men tror du meg ikke ville jeg spurt dem på butikken om jeg var deg. Har ikke lest det noe sted, men google butikkkjeden, så finner du det sikkert. Jeg pleier ikke å kjøpe frukt for å klage og få dobbel pris, jeg finner bare det som har gått ut, men typen pleier å kjøpe det og klage med en gang, tror jeg. Jeg kan spørre ham når jeg finner ham igjen.

   Det er en del tips og trisk for newbies her, sjekk de eldre postene mine, under tæggene »Dumpsterdiving».

   Svar

 2. Hei Sunniva!

  Eg prøver ikkje å ta deg på noko, men etter mi meining fører denne aktiviteten heller til at ein opprettholder garantien til kiwi – som gjer at dei kan kasta maten kunden ikkje vil ha. Det er kanskje noko anna om du ikkje har moglighet til å hente maten ut av søppla, men prinsippet gjeld for det om. Det hadde vert godt om kiwi tok etter det eg opplev å sjå på ICA og Rimi, kor dei selg dei fleste varer til nedsett pris kort tid før (òg etter) varen går ut på dato.

  Eller ka tenkjer du? Meiner du dette er et godt alternativ til Dumpsterdiving?

  Svar

  • Kiwi har alt for godt rykte på seg som sympatiske til at de fjerner den garantien med det første, dessuten er de sykelig opptatt av at den ikke kan selges når den har gått ut på dato, så det er derfor jeg sier at man skal be om å få eller kjøpe den varen for å vise at den ikke er uspiselig og dermed legge press på dem, og samtidig sørge for at de taper nok penger til at de ser at det er en helt tåpelig garantiordning. Dessuten tar det lang tid, skaper kø og er en irritasjon for de fleste butikkansatte.

   Dette er ikke alternativet, dette er en app.

   Svar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: