Gleaning (sanking)

Nå har sesongen for høsting begynt, og jeg som er så heldig å gå på økologisk landbruksskole er da usedvanlig priviligert ved at jeg da vet hva som blir høstet når så jeg kan gå der seinere og plukke opp restene. Dette er en snill og mer godtatt form for slang ettersom du bare tar med deg tredje-sorterings-grønnsaker som ikke vil gjøre annen nytte enn næring til jorden, sett at de ikke er maskinelt plukket. Hvis de er det kan det bli liggende ganske mange godsaker på jordet etter at høstingen er over.

Hvis du følger med er det ikke umulig at du kan få muligheten til å gjøre det samme.
Pass bare godt på å bruke grønnsaker med skader fort, siden de har veldig begrenset holdbarhet, men de kan jo tørkes eller forvelles og fryses. Nå er det forskjellige meninger om hvorvidt næringsinnholdet tar skade av å bli forvellet; på en side dreper det jo enzymene i grønnsaken, på den andre siden kan vi faktisk ikke spise utelukket rå grønnsaker. Det kan magen min bekrefte etter gulrot-høstingen i dag.

Men uansett; Det kastet opp til 50% av avlingene på jorder som følger EUs sorteringssystem, så dette er absolutt noe som bør gjøres. Ta med noen poser og en venn og saml opp det som ligger igjen. Pass på å oppbevar det forsvarlig, dette varierer fra forskjellige grønnsaker. Det er dessuten veldig spennende og fint ettersom du mest sannsynlig vil finne grønnsaker som er for fine for butikker.

Som disse!

Koserøtter!

Fine!

Advertisements

3 responses to this post.

  1. Kva heiter det når to gulrøter har seg? Vegefili? Har dei lov til å gifte seg andre stader enn på jordet? Er det etisk forsvarleg å ete nokon ein har tatt på fersken?

    Svar

  2. Posted by Jorann on september 11, 2011 at 10:47 pm

    Du må se «Samlerne og jeg», der samler hun på hjertepoteter, og der er det folk som sanker epler etc.

    Svar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: