La ditt barn forbli ett barn-0kr

Det er ganske enkelt.
Skru av tv’n.
(Fram til leggetid.)

Etterpå kan du skru på dataen din og laste ned Consuming Kids-The Commercialization of Childhood.

Jeg tviler sterkt på at noen vil bli sure om du laster den ned. Det som er tankevekkende ved denne dokumentaren er at dette er ting vi allerede vet;

at det er hyppig produktplassering i media, at media har skapt »tweens», at kjønnsroller indoktrineres med voldsleker til gutter og dukker i horete klær til jenter. Men vi tenker jo ikke over det, og lar allikevel barna våre glae i timesvis på Disney Channel og Nickelodeon, vi lar dem fortsatt få dyre plastleker som er låst i en rolle og avlaster barnet annstrengelsen å fantasere frem en lek, og vi lar deres assosiasjon med glede ha Hello Kittys fjes.
Og da er spørsmålet; hvorfor er vi så late at vi gjør dette?

Gjør barna en tjeneste. La vær å kjøpe.
Om du tenker dette er teit kan du jo sette det som ett personlig mål å ikke kjøpe noe merkevarer til barnet ditt, i ett år. Se hvor langt du kommer.

Men det er ikke helt sort, altså. Det finnes produkter for barn som lar barna være barn, men har vi makt til å motstå maset og presset?

Hm. Det var ikke særlig oppmuntrende det heller. Beklager. Jeg skal ikke være så sint. Faktisk, så har jeg og en venninne sydd en kjønnsnøytral bukse til ett barn som i tillegg til å være merkefri inspirerer til lek. Og det kan dere også gjøre. Sy selv. Eller sy om arvet tøy. Til noe fint, gjerne med kaninører. Eller kjøp (haha) av oss når vi starter en bedrift på det. Eller, så kan vi jo bytte?

🙂

Advertisements

4 responses to this post.

 1. La barna snekre! Bruk hammer og sag, skrujern og drill. La dem lage sine egne leker. Under oppsyn fra de voksne selvsagt, så man ikke skader seg unødvendig mye. Det gjorde jeg når jeg var liten. Ikke at det hindret meg i å se på cartoon network uansett da.

  Svar

  • JAA! Men det gjør stor forskjell om du gjorde det i tillegg til å se på cartoon network. Merker det på de barna i barnehagen som bare ser på tv, de har ikke tro på at de kan snekre eller engang tegne selv. Litt TV skader ikke. Men det finnes grenser (30min dagen) som bør holdes.

   Svar

 2. Shiiit, det skal liksom trøkkes inn fra første stund. Utrolig ubehagelige kjønnsroller. Barn har jo ikkje kjønn på den måten, de er bare mennesker. Blanke på et vis. En av lærerne mine i kjønnsstudier fortalte at i barnehagen til sønnen hennes hadde de et jenterom og et gutterom, som barna kunne trekke seg tilbake til. OMG!

  Svar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: