Datasupport – 0 kr

Har du tenkt på at hvis du kjøper deg en ny PC, så må du betale ca. 700 kroner ekstra for operativsystemet ditt?
Har du opplevd at noen ikke kan åpne filer du har sendt dem fordi de ikke har “rett lisens” på PCen sin?
Eller har du overtatt en gammel PC (gratis), og så er det den forrige eieren av PCen som står som “eier” av programmene på PCen?
Visste du at når du godtar vilkårene for et operativsystem du betaler for, så godtar du at konsernet som har utviklet systemet kan ta stikkprøver av hva du bruker programmene deres til? (Dette kalles spyware, og er strengt tatt et virus. Og virus vil man jo helst ikke ha på data’n sin.)

Heldigvis finnes det et alternativ: Fri programvare.
Hele ideen bak fri programvare er at den skal være tilgjengelig for alle. Derfor er det gratis, lett tilgjengelig på nett og (endelig) lett å ta i bruk. Fri programvare er som regel GNU-lisensiert, noe som også innebærer en brukeravtale du må samtykke i når du tar i bruk programmet. Men i motsetning til kjipt lisensiert programvare, hvor brukeravtalen som regel lyder «Vi eier dette programmet og det er BARE du som kan bruke det på DIN maskin», er GNU-brukeravtalen noe slikt som «Dette programmet har vi laget fordi vi syns alle fortjener det beste av all programvare. Vær kul, og del dette programmet med ALLE du kjenner, så kan flere dra nytte av det. Håper du liker programmet vårt, nuss och kram.»

Dette er de vanligste GNU-programvarene:
Mozilla Firefox er en nettleser, akkurat som Internett Explorer. Den er gratis, og kan lastes ned på (link kommer)

OpenOffice er en pakke med kontorprogrammer (Word, Excel, PowerPoint, o.l.) som som regel kan lese flere filtyper enn Microsofts kontorpakke. Finnes her: (her også)

Liker man fri programvare skikkelig godt, er det like greit å bruke et Linux-operativsystem. Det enkleste er Ubuntu, men det finnes også varianter som Debian, Fedora, Suse, Red-Hat og Xandros.

Mange mener at Linux er mindre brukervennlig enn Windows og Mac. I 2010 er dette bare sprøyt. Det er like lett å bruke Ubuntu som det er å bruke Windows. Den mest markante forskjellen er at Ubuntu krever mindre av maskinen din. Så det er ikke noe stress å få alt du trenger til en data – helt gratis.

Advertisements

One response to this post.

  1. Jeg bruker Ubuntu, og det funker dritbra! Det er til og med ikke treigt 😮

    Svar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: